Премини към основното съдържание

Четвърто място в Европа за отбора на СУ в Телдърс

Тази година състезанието по международно публично право Телдърс се проведе във виртуален формат и привлече 34 отбора, представляващи юридически факултети от цяла Европа. Сред тях присъстват водещи университети от Германия, Франция, Обединеното кралство, Австрия, Швейцария, Русия и Испания, както и предишните шампиони от ЕЛТЕ – Унгария.

Представителният отбор на Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и на България в Телдърс беше в състав: Гергана Урумова, Йоан Улузов, Велислава Русева и Надя Денкова, с треньори Евгений Минчев и Николай Младенски. Отборът постигна впечатляващ успех, като се нареди на 4-то място в генералното комбинирано класиране, съчетаващо оценките от писмените защити и устните пледоарии както за ищеца, така и за ответника. По този показател, отборът постигна най-доброто българско класиране в историята на състезанието, според публично достъпните данни на страницата на организаторите. След нас в класирането се нареждат традиционно силни отбори в състезанията по международно публично право, като Киевския национален университет „Тарас Шевченко“, Кьолнския университет и Националния университет „Киево-Могилянска академия​“ (Телдърс шампион през 2016 г.). Нещо повече, нито домакините от Лайденския университет, нито предишните шампиони от ЕЛТЕ – Унгария фигурират сред топ 10 на отборите в генералното комбинирано класиране.

В комбинираното класиране от устни и писмени оценки за ищците, отборът ни е на трето място, на едва 4 точки (от общо близо 300) от първото място, а в комбинираното класиране за ответниците заемаме десетото място. Писмената защита на ищците ни е на 4-то място, а тази на ответниците – на 7-мо.

С това представяне, СУ затвърди позициите си в най-престижното състезание по международно публично право за европейски университети и продължи добрите традиции на университета от последните години, като например достигането на финала на състезанието през 2016 г.