Премини към основното съдържание

Пореден успех за отбора на Софийския университет във Willem C. Vis Moot

Отборът на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в състав Велиана Събчева, Вяра Христова, Петя Аджопова и Симона Мокрева е сред 20-те най-добри отбора на 28-ото издание на Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot за своята писмена защита за ищец.

Willem C. Vis Moot е най-голямото състезание по международен търговски арбитраж и международно търговско право, което се провежда от 1993 г. насам, като Софийският университет участва неотлъчно от 2011 г. насам. В тазгодишното издание участие взеха 387 отбора от цял свят, а отличие за най-добра писмена защита на ищец бе дадено само на 20 отбора, сред които е и отборът на СУ. Тази година, също както през 2020 г., състезанието беше проведено изцяло онлайн, чрез системата на Международния център за разрешаване на спорове. Нашият отбор успешно пледира срещу университетите на Дийкън (Австралия), Марбург (Германия), Waseda, Токио (Япония) и Катовице (Полша).

Казусът тази година бе фокусиран върху правото на интелектуална собственост и приложението му във фармацевтичната индустрия съгласно Виенската конвенция за продажба на стоки, а симулативният арбитражен процес бе базиран на Швейцарските правила за арбитраж. В писмената си защита за ищец по делото участниците трябваше да защитят позицията на малка компания, разработваща ваксина за COVID-19.

Отборът на СУ се подготвя от месец юли 2020 г., като подготовката бе поверена на треньорския състав – гл. ас. д-р Анастас Пунев от СУ „Св. Климент Охридски“, както и адвокатите Лия Харизанова и Олег Темников.  

В следващите седмици ще започне процедурата по избор на отбор на СУ за 29-ото издание на Willem C. Vis Мооt, като допълнителна информация ще бъде качена своевременно на интернет страницата на Юридическия факултет.