Премини към основното съдържание

Франкофонски правни дни 2022

Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с Посолството на Фрeнската република и Френския институт в България организират Франкофонски правни дни 2022, които ще се проведат на 10 и 11 май 2022 г. в Софийския университет и във Френския институт.

Франкофонските правни дни са инициатива, предприета през 2019 година и насочена към консолидирането на устойчиво сътрудничество между юридическите факултети в България и Франция, с оглед постигането на по-богато образователно и научно-изследователско сътрудничество в материята на правото и укрепване на франкофонското партньорство в юридическите среди. 

В рамките на инициативата ще се състои международна конференция на тема „Суверенна Европа: предизвикателства, нужди, решения“, в която преподаватели и изследователи от различни юридически факултети от България и Франция ще се срещнат, за да дискутират какви основни предизвикателства се очертават пред развитието на процеса на европейска интеграция в настоящия момент и какви основни решения за тяхното преодоляване се очертават като необходимост.

Форумът ще протече в четири тематични ателиета:

  • Какво европейското обединение през XXI век? 
  • Европа като пространство;
  • Европа в света;
  • Европа на демокрацията и гражданите.

Франкофонските правни дни и конференцията „Суверенна Европа: предизвикателства, нужди, решения“ са част от комуникационната програма на Френското председателство на Европейския съюз в България.

Форумът ще протече на френски и български език при осигурен симултанен превод.

Желаещите да участват във форума следва да заявят това на електронен адрес: astojanova@uni-sofia.bg не по-късно от 9.05.2022 г., 16 часа, като посочат своето име и фамилия и уточнят, дали биха желали да участват в целия форум или в отделно ателие. 

Подробна програма на форума може да намерите тук.