Skip to main content
Юридически факултет

Юридически факултет

Search
Юридически факултет
Правната наука
Обучение
Катедри
Нашите студенти
  

 Специалност "Право"

collapse Курс : 1 ‎(12)
collapse Курс : 2 ‎(14)
collapse Курс : 3 ‎(13)
collapse Курс : 4 ‎(17)
collapse Курс : 5 ‎(23)

 Специалност "Международни отношения"

collapse Курс : 1 ‎(12)
collapse Курс : 2 ‎(10)
collapse Курс : 3 ‎(15)
collapse Курс : 4 ‎(9)
 
 
 

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се нареди сред 23-те отбора, отличени за най-добри писмени защити за ответник, в най-голямото състезание по международен търговски арбитраж. Тази година традиционно във Виена се проведе двадесет и второто издание на Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, в което взеха участие близо 300 отбора от цял свят. Сред отличените 23 отбора се нареждат именити университети, като Цюрих, Фрайбург, Фрибург, Виена, Хайделберг, Хамбург, Хелзинки и др.

Отборът, в състав Мартин Захариев, Станиела Тодорова, Стефан Пламенов и Цветелина Димитрова, под ръководството на треньорите Анастас Пунев, Дафина Атанасова, Милеслава Богданова и Олег Темников, успяха да завоюват първия успех за Софийския университет, който участва в престижния международен форум от четири години насам. След шестмесечната подготовка за състезанието, отборът на Софийския университет се изправи срещу отборите на Cambridge, New York University, University of New Delhi и Charles University, като се представи достойно и за пореден път утвърди името на Алма Матер на сцената на международните състезания по право.

 

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” завоюва третото място на финала на EUROPA Moot Court Competition 2015. Състезанието за втора поредна година се организира под егидата на Съда на Европейския съюз  и е под патронажа на председателя на Съда г-н Василиос Скурис и първия генерален адвокат на Съда, г-н Мелхиор Ватле. Във финалите, които се проведоха в гр. Кавала, участваха осем университета от цяла Европа, като сред тях се открояваха имената на Университета на Лисабон, Университета Paris Dauphine, Университета на Лиеж, Instituto de Empresa University, Segovia & Madrid, Университета на Атина и др.

Отборът  на СУ, в състав Симеон Вачев, Теодора Лалова, Агапия Кирилова и Страшимир Кучев и академичен наставник д-р Иван Стойнев, успешно разреши зададения от г-н Ватле казус в областта на държавните помощи и международния търговски арбитраж и след прекрасно пледиране на английски език, успя да се класира за малкият финал, където безапелационно и с голяма разлика спечелиха третото място срещу силно представилият се отбор на Университета на Солун. Гордост за нас е и четвъртото място на Симеон Вачев в индивидуалната надпревара за най-добър оратор, където в десетката е още един наш студент.

снимка: Награждаването на отбора от г-н Мелхиор Ватле, първи генерален адвокат


Previous Image Pause Next Image

Previous Image Pause Next Image

 Сто години административно правораздаване

 На 17.10.2013 г. Върховният административен съд и Юридическият факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" организираха научна конференция по повод 100 години от началото на административното правораздаване в България. На конференцията бяха представени 32 доклада от представители на на различни юридически факутети и съдии, които ще бъдат публикувани с в юбилеен сборник. Адв. Ивайло Дерменджиев обяви и две награди за издръжка на студент с отличен успех от изпитите по административно право и за есе по проблеми на административното право.
Previous Image Pause Next Image

 Наши студенти покориха Арарат и Елбрус


Previous Image Pause Next Image

 Споразумение за обновяване на 272 аудитория

Previous Image Pause Next Image

 Делегация на Съда на Европейския съюз в ЮФ

Previous Image Pause Next Image

 Честване на 120-годишнината на ЮФ

Previous Image Pause Next Image
 

 Съобщения

collapse Вид : 1. Много важни ‎(2)
Общо събрание на Юридически факултет
Акредитация на Юридически факултет
collapse Вид : 2. Учебни - администрация ‎(11)
Заповед на декана на ЮФ във връзка с общото събрание на ЮФ
Програма BG09
Връчване на дипломите на абсолвентите от специалност "Право"
Резултати от проведения конкурс за студентска мобилност по програма ЕРАЗЪМ + за 2015/2016 уч.год.
Държавен изпит за студентите от специалност "право"-поправителна сесия
Международни учебни програми
Конспекти за държавни изпити-специалност "Право"
Указания от отдел "Студенти"
Заявка за изпитен протокол
На вниманието на студенти-прекъснали и записани условно
Правила за изборни дисциплини
collapse Вид : 4. Научни прояви ‎(1)
Награди на Висшия адвокатски съвет
collapse Вид : 6. Други ‎(1)
Трето поредно издание на състезанието "Europaeus"