Skip to main content
Юридически факултет

Юридически факултет

Search
Юридически факултет
Правната наука
Обучение
Катедри
Нашите студенти
  

 Специалност "Право"

collapse Курс : 1 ‎(12)
collapse Курс : 2 ‎(14)
collapse Курс : 3 ‎(13)
collapse Курс : 4 ‎(17)
collapse Курс : 5 ‎(23)

 Специалност "Международни отношения"

collapse Курс : 1 ‎(12)
collapse Курс : 2 ‎(10)
collapse Курс : 3 ‎(15)
collapse Курс : 4 ‎(9)
 
 
От 6 до 13 септември 2017 г. в с.о. Арапя, община Царево ще се проведе 28-то издание на ШКОЛАТА на студентите и преподавателите от Юридическия факултет на СУ"Св. Климент Охридски" "Модерното общество" Тема: „Право и Moрал” Научен ръководител: проф. д-р Огнян Герджиков Срок за кандидатстване: 20 юли 2017 г. Условията и реда за участие можете да откриете на адрес: www.shkolata.com Класираните кандидати ще получат възможността за творческа изява в различни дискусионни области на правната наука. Вашите запитвания можете да отправите чрез e-mail на: info@shkolata.com Очакваме ви!
На 13 април 2017 г. в гр. Бургас се проведе Седмото междууниверситетско състезание по решаване на казуси по гражданско и търговско право, организирано от Бургаския свободен университет. Участие взеха 14 отбора от 7 университета - Софийски университет "Св. Климент Охридски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", УНСС, ПУ "Паисий Хилендарски", РУ "Ангел Кънчев", ВСУ "Черноризец Храбър" и БСУ. Първото място бе убедително спечелено от отбор на СУ "Св. Климент Охридски" в състав: Снежанка Балджиева, Деян Петров, Петя Норова и Ангелос Триандос. Другият отбор на СУ "Св. Климент Охридски", състоящ се от Виктория Досева, Станимира Велева, Емануил Колев и Александър Петков, също се представи отлично и бе на крачка от класиране в челната тройка. Ръководител на отборите бе гл. ас. д-р Венцислав Л. Петров.
На 17.11.2016 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе официалното награждаване на победителите в първата олимпиада по езикова култура и медиация за студентите юристи от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - „Грамотните СУбекти“ 2016.

В тази страница ще намерите подробности за проявата.


 

На 9 май 2015 г. в гр. Бургас се проведе Петото междууниверситетско състезание по решаване на казуси по гражданско и търговско право. В него взеха участие осем отбора от шест юридически факултети от страната. Първо място бе спечелено от единия отбор на СУ "Св. Климент Охридски" в състав: Цветелина Байрактарова (5-и курс), Елислав Атанасов (5-и курс), Диана Асеникова (4-и курс) и Кристина Митева (4-и курс). Другият отбор на СУ "Св. Климент Охридски", в състав  Владимир Ташев (5-и курс), Симона Кирилова (5-и курс), Иван Димитров (5-и курс) и Йонко Чуклев (4-и курс), също се класира в челната тройка след достойно представяне, като зае третото място. Ръководители на отборите на СУ бяха ас. Венцислав Петров и Светослав Желев.

 

 

 

Отборът от ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ за първи път в 56-годишната история на Jessup White & Case LLP достигна фазата на директните елиминации и се нареди сред  16-те най-добри отбори в света на финалите във Вашингтон, които се проведоха от 5 до 11 април 2015 г. За купа Jessup се борят избрани след конкурс отбори от студенти в повече от 600 реномирани юридически факултета от близо 90 държави. Подготовката започва през лятото и продължава повече от 10 месеца. В края на февруари се провеждат национални финали, а победителят получава привилегията да представлява България във Вашингтон. За трета поредна година отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ спечели българските финали, в които участваха  още АУБГ, НБУ, ПУ „Паисий Хилендарски“ и УНСС.

Никога до момента български отбор не е преминавал във фазата на директните елиминации (Advanced Rounds). Тази година студентите Златина, Камелия, Мирела, Цветелина и Евгений и треньорите Димитър и Юлия го постигнаха и дори завоюваха победа в първия си мач от директните елиминации срещу Индонезия, един от основните претенденти за купата. Така достигнахме осмина-финалите. От началото на националните кръгове до края на международните, отборът на ищците ни остана непобеден, включително срещу световните вицешампиони от Чили.  Нашият отбор спечели първо място в света по писмени защити от страната на ищеца и 16-то място по комбиниран резултат от писмените защити за ищец и ответник. Имаме и двама състезатели в Топ 100 от индивидуалната класация за оратори - Цветелина ван Бентъм е на 26-то място, а Евгений Минчев заема 59-то.

 

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се нареди сред 23-те отбора, отличени за най-добри писмени защити за ответник, в най-голямото състезание по международен търговски арбитраж. Тази година традиционно във Виена се проведе двадесет и второто издание на Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, в което взеха участие близо 300 отбора от цял свят. Сред отличените 23 отбора се нареждат именити университети, като Цюрих, Фрайбург, Фрибург, Виена, Хайделберг, Хамбург, Хелзинки и др.

Отборът, в състав Мартин Захариев, Станиела Тодорова, Стефан Пламенов и Цветелина Димитрова, под ръководството на треньорите Анастас Пунев, Дафина Атанасова, Милеслава Богданова и Олег Темников, успяха да завоюват първия успех за Софийския университет, който участва в престижния международен форум от четири години насам. След шестмесечната подготовка за състезанието, отборът на Софийския университет се изправи срещу отборите на Cambridge, New York University, University of New Delhi и Charles University, като се представи достойно и за пореден път утвърди името на Алма Матер на сцената на международните състезания по право.

 

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” завоюва третото място на финала на EUROPA Moot Court Competition 2015. Състезанието за втора поредна година се организира под егидата на Съда на Европейския съюз  и е под патронажа на председателя на Съда г-н Василиос Скурис и първия генерален адвокат на Съда, г-н Мелхиор Ватле. Във финалите, които се проведоха в гр. Кавала, участваха осем университета от цяла Европа, като сред тях се открояваха имената на Университета на Лисабон, Университета Paris Dauphine, Университета на Лиеж, Instituto de Empresa University, Segovia & Madrid, Университета на Атина и др.

Отборът  на СУ, в състав Симеон Вачев, Теодора Лалова, Агапия Кирилова и Страшимир Кучев и академичен наставник д-р Иван Стойнев, успешно разреши зададения от г-н Ватле казус в областта на държавните помощи и международния търговски арбитраж и след прекрасно пледиране на английски език, успя да се класира за малкият финал, където безапелационно и с голяма разлика спечелиха третото място срещу силно представилият се отбор на Университета на Солун. Гордост за нас е и четвъртото място на Симеон Вачев в индивидуалната надпревара за най-добър оратор, където в десетката е още един наш студент.

снимка: Награждаването на отбора от г-н Мелхиор Ватле, първи генерален адвокат

 Делегация на Съда на Европейския съюз в ЮФ

Previous Image Pause Next Image
 

 Съобщения

collapse Вид : 1. Много важни ‎(3)
Списък на студентите,предложени за отстраняване
Проект „Финансово управление и контрол на средствата от Европейския съюз“
Акредитация на Юридически факултет
collapse Вид : 2. Учебни - администрация ‎(25)
Разпределение за писмен държавен изпит по наказателноправни науки
Конкурс за подбор на студенти и преподаватели за мобилност в партниращи държави през академичната 2017/2018 г.
Информация за студенти относно електронните системи на Университета
Откриване на академичната 2017/2018 година
Разпределение за държавен изпит по гражданскоправни науки
Извънреден конкурс за студентска мобилност по програма "ЕРАЗЪМ"
График за записване в по-горен курс за уч. 2017/2018
Лекции на студентите от задочно обучение
Държавен изпит специалност " МО" ОКС "бакалавър"
Прием на документи за магистърски програми
Мобилност с цел практика по програма ЕРАЗЪМ +
Защитата на дипломни работи на студентите от магистърските програми
Държавни изпити специалност право- I държавна сесия
Резултати от конкурса за студентска мобилност с цел обучение по програма ЕРАЗЪМ + за уч.2017/2018г.
Казуси за редовна и поправителна сесия за студенти от ОКС "Бакалавър",специалност "Международни отношения" през 2017 г
Плащане на семестриални такси чрез СУСИ
програма CEEPUS
Плащане на семестриалните такси чрез СУСИ
Победа на световно състезание по преговори
Трето място на финалите на EUROPA Moot Court Competition за отбора на ЮФ.
Конспекти за държавни изпити-специалност "Право"
Указания от отдел "Студенти"
Заявка за изпитен протокол
На вниманието на студенти-прекъснали и записани условно
Правила за изборни дисциплини
collapse Вид : 3. Учебни - преподаватели ‎(2)
Конкурс за преподавателска мобилност с цел преподаване и цел обучение по програма ЕРАЗЪМ+ за уч. 2017-2018 г.
Едногодишна магистърска програма „Уреждане на международни спорове“ (International Dispute Resolution – IDR)
collapse Вид : 4. Научни прояви ‎(3)
Презентация на база данни от Оксфордския университет
Научни четения "Правни норми и правни принципи"
Международна научно-приложна конференция на тема „Проектът BEPS и прилагането на Европейското данъчно право в държавите членки и средства за правна защита съгласно Европейското право“
collapse Вид : 6. Други ‎(7)
Национално студентско състезание за есеистични разработки на тема:"Адвокатурата-гарант за защита на правата"
Стипендия на името на Събина Чернева
На вниманието на завършили студенти
Награди на Висшия адвокатски съвет
Стажантска програма към Комисията по помилването при Президента на Републиката
Национални кръгове на състезанието по международно публично право Philip C. Jessup
LIBRe Essay Contest 2016