Skip to main content
Юридически факултет

Юридически факултет

Search
Юридически факултет
Правната наука
Обучение
Катедри
Нашите студенти
  

______________________
Правила за организацията на учебната дейност
Завършили студенти
______________________
Семестри и сесии
Януарска сесия право задочно
Януарска сесия редовно право
Януарска сесия редовно МО
Програма задочно право 1 курс лято
Програма задочно право 2 курс лято
Програма задочно право 3 курс лято
Програма задочно право 4 курс лято
Програма задочно право 5 курс лято
Програма задочно право 6 курс лято
Резултати от писмен държавен изпит ППН
Декемврийска сесия право задочно
Зимен семестър - редовно обучение
Програма МОМД - зима
Програма МС - зима
Програма МБО - зима
Програма ПЕС - зима
______________________
Научни и учебни прояви
Международна научна конференция на тема: Правата на човека - 70 години след приемането на Всеобщата декларация на правата на човека
Ден на информационните технологии в Юридическия факултет - 2018
Научни проекти
Международна научно-приложна конференция „Предизвикателства пред финансовото управление и контрол на средствата от Европейския съюз“
Научно-практическа конференция „Международните бизнес отношения и бежанската криза“
Семинар "Правото на информационното общество"
______________________
Сайтът
За ползването на сайта
Програми на сървъра
Web администратори

 Специалност "Право"

collapse Курс : 1 ‎(12)
collapse Курс : 2 ‎(14)
collapse Курс : 3 ‎(13)
collapse Курс : 4 ‎(17)
collapse Курс : 5 ‎(23)

 Специалност "Международни отношения"

collapse Курс : 1 ‎(12)
collapse Курс : 2 ‎(10)
collapse Курс : 3 ‎(15)
collapse Курс : 4 ‎(9)
 
 
Международната научна конференция „Правата на човека – 70 години след приемането на Всеобщата декларация за правата на човека от ООН“, София, 10 декември 2018 г. Програма на конференцията - линк.
Отборът на Юридическия факултет в състав: Цочо Бошнаков (четвърти курс), Светлин Берков(четвърти курс) и Николай Ангелов (втори курс), спечели в две категории Националното състезание по медиация. Състезанието се провежда за втора година на 17-18 ноември 2018 г. в гр. София. Категориите, в които се отличават студентите са "Най-добър екип адвокат и клиент" и "Най-добър медиатор". Съревнованието е между осемнадесет (18) отбора от цялата страна. Треньор на отбора е адвокатът и медиатор Дима Александрова, възпитаник на Юридическия факултет при СУ "Св. Климент Охридски".
От 1 до 8 септември 2018 г. в гр. Китен ще се проведе 29-то издание на ШКОЛАТА на студентите и преподавателите от Юридическия факултет на СУ"Св. Климент Охридски" "Модерното общество". Тема: „Право и закон”. Научен ръководител: проф. д-р Огнян Герджиков. Срок за кандидатстване: 31 юли 2018 г. Условията и реда за участие можете да откриете на адрес: www.shkolata.com Класираните кандидати ще получат възможността за творческа изява в различни дискусионни области на правната наука. Вашите запитвания можете да отправите чрез e-mail на: info@shkolata.com Очакваме ви!
На 19.05.2018 г. в гр. Бургас се проведе Осмото междууниверситетско състезание по решаване на казуси по гражданско и търговско право. Участие взеха 10 отбора от 6 университета (Софийски университет "Св. Климент Охридски", Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Русенски университет "Ангел Кънчев", Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" и Бургаски свободен университет. Журито бе съставено от 10 преподаватели от всички университети, които взеха участие. Първо място зае отбор на СУ "Св. Климент Охридски" в състав: Петя Норова, Емануил Колев, Александър Лешев и Александър Петков. На второ място се класира отново отбор на СУ "Св. Климент Охридски" в състав: Цветина Цолова, Цветомира Кочева, Яница Георгиева и Господин Тонев. Ръководители на отборите са гл. ас. д-р Венцислав Л. Петров и гл. ас. д-р Виктор Токушев.

Previous Image Pause Next Image
В периода 11-13 май 2018 г. Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира първото по рода си национално състезание за студенти по право за решаване на наказателноправни казуси Отборът Alma mater на Софийския университет в състав: Християн Иванов - капитан, Ангелос Триандос, Янка Косарова, Калина Трифонова и Мирела Александрова спечели първото място на състезанието. На второ място се класира отборът Dominus litis на Софийския университет в състав: Симеон Стойчев - капитан, Християн Димов, Любомира Цветанова, Дарина Цветкова и Георги Стоев. Треньори на отборите на Софийския университет са ас. д-р Боян Бележкови и гл. ас. д-р Николета Кузманова. В състезанието участваха бъдещи юристи от Софийския университет, Университета за национално и световно стопанство, Нов български университет, Варненския свободен университет, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Академията на МВР. Състезанието се състоеше в симулиран наказателен процес, при който студентите представиха обвинение (в ролята на прокурори) или защита (адвокати) по реален казус и протече на три етапа на елиминационен принцип. За да бъдат младите хора максимално доближени до реалната среда, състезанието се проведе в Съдебната палата. Журито бе съставено само от действащи магистрати. Сред тях бяха заместник - главният прокурор Ася Петрова, съдиите от Върховния касационен съд Галина Захорова и Галина Тонева, съдиите от Софийския градски съд Анелия Щерева и Виолета Магдалинчева.
Previous Image Pause Next Image
Отборът на Софийския университет се завърна с две награди от престижното международно състезание по право на Европейския съюз - CEEMC. Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет, в състав Божидар Пуков, Мария-Магдалена Маркова, Мартин Якимов и Владимир Стефанов, спечели две награди в престижното международно състезание по право на Европейския съюз CEEMC (Central and Eastern European Moot Court Competition), провело се в периода 20 – 23 април 2018 г. във Вроцлав, Полша. Софийският университет достигна до полуфинала на състезанието и беше отличен с две награди - „Най-добри писмени защити“ и „Най-добър оратор на състезанието“. Състезанието представлява симулация на преюдициално производство пред Съда на Европейския съюз, като се развива в писмена и устна фаза. Студентите имаха възможността да пледират пред съдии и генерални адвокати от Съда на Европейския съюз. Съдийският състав включваше представители на Общия съд на Европейския съюз - Ян Пасер, Кристина Ковалик-Банчик, Александър Корнезов, генералните адвокати към Съда на Европейския съюз Елионор Шарпстън и Михал Бобек, както и редица практикуващи юристи от международни адвокатски кантори и членове на The Honourable Society of the Inner Temple . Отборът на Юридическия факултет спечели наградата за „Най-добри писмени защити“, с която се отличава най-добре структурираният и аналитичен текст в подкрепа на позицията на всяка една от страните в производството по преюдициално запитване пред Съда на Европейския съюз. С индивидуалната награда „Най-добър оратор на състезанието“ беше отличена Мария-Магдалена Маркова, студент в 3 курс. Това отличие предоставя възможност на Мария-Магдалена Маркова да стажува в кабинета на генералния адвокат Елионор Шарпстън в Люксембург, под чието ръководство се провежда цялото състезание. Подготовката на отбора на Софийския университет протече под ръководството на Цветелина Байрактарова и Мартин Бъбаров, докторанти в Юридическия факултет.
Пореден успех за студенти на Юридическия факултет на Софийския университет. На 14 и 15 април 2018г. в Съдебната палата в гр. София се проведоха финалите на ежегодното Национално състезание по гражданско и търговско право. На финал бяха допуснати 8 отбора от 3 факултета в страната. Първото място бе убедително спечелено от отбор на Софийския университет в състав Ана Петрова (5-ти курс), Емануил Колев (5-ти курс), Натали Тодорова (5-ти курс) и Петя Норова (5-ти курс). В състезанието взеха участие още 4 отбора от Софийския университет, които също се представиха достойно, като Александър Лешев от 4-ти курс спечели наградата за "Изгряваща звезда". Тази година казусът беше свързан с договор за превоз с международен елемент. На финала организаторите обявиха, че в бъдеще състезанието ще носи името на доц. Кристиан Таков.

Студенти на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечелиха призови места в Националното студентско състезание за есеистични разработки на тема „Адвокатурата – гарант за защита на правата”. Състезанието беше организирано по повод на 120-годишнината на Софийска адвокатска колегия. По време на официалното отбелязване на юбилея и на Деня на българската адвокатура на 23. ноември САК отличи с първо място студента от 5-ти курс Ана Петрова за разработката й на тема „Ролята на адвоката за ефективния достъп до правосъдие. Безплатна правна помощ”. На трето място бе класирана Марийола Зехирева, също студент от 5-ти курс, с разработката „Защитникът в наказателния процес - гарант за защита на правата”.
БЛЕСТЯЩО УЧАСТИЕ НА ОТБОРА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В ПЪРВОТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО МЕДИАЦИЯ

Отборът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” представи достойно своя университет на първото по рода си Национално състезание по медиация. Състезанието бе организирано от Центъра за разрешаване на спорове като част от инициативите за популяризиране на медиацията, в рамките на проекта „Медиация в подкрепа на бизнеса: Насърчаване на справедливото и целесъобразно разрешаване на спорове чрез съдебни програми за медиация", финансиран от фондация „Америка за България", изпълняван от Центъра за разрешаване на спорове за периода 2016-2019г. Събитието се проведе в периода 16-17.11.2017 г. в хотел Черно море, град Варна и в него се включиха 22 отбора от 10 университета от цялата страна.

От своето успешно представяне на състезанието, отборът на Софийския университет се завръща със следните отличия:

1.Най-добре представил се отбор;

2.Най-добър медиатор;

3.Най-успешна преговорна стратегия на екип адвокат-клиент;

4.Най-добър треньор;

Представители на университета включиха:

1.ТЕОДОРА МИХАЙЛОВА ПЕЙЧЕВА, студент от IV курс на Юридическия факултет, специалност право;

2.ЕЛЕНА ИВАНОВА МАНОЛОВА, студент от IV курс на Юридическия факултет, специалност право;

3.ГЕОРГИ БРАНИМИРОВ РАДАНОВ, студент от III курс на Юридическия факултет, специалност право;

4.ЮЛИЯ БРАНИМИРОВА РАДАНОВА – бивш възпитаник на СУ, медиатор и адвокат, треньор на отбора.

Благодарствено писмо от треньора на отбора Юлия Раданова за приноса на правната информатика

От 6 до 13 септември 2017 г. в с.о. Арапя, община Царево ще се проведе 28-то издание на ШКОЛАТА на студентите и преподавателите от Юридическия факултет на СУ"Св. Климент Охридски" "Модерното общество" Тема: „Право и Moрал” Научен ръководител: проф. д-р Огнян Герджиков Срок за кандидатстване: 20 юли 2017 г. Условията и реда за участие можете да откриете на адрес: www.shkolata.com Класираните кандидати ще получат възможността за творческа изява в различни дискусионни области на правната наука. Вашите запитвания можете да отправите чрез e-mail на: info@shkolata.com Очакваме ви!
На 13 април 2017 г. в гр. Бургас се проведе Седмото междууниверситетско състезание по решаване на казуси по гражданско и търговско право, организирано от Бургаския свободен университет. Участие взеха 14 отбора от 7 университета - Софийски университет "Св. Климент Охридски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", УНСС, ПУ "Паисий Хилендарски", РУ "Ангел Кънчев", ВСУ "Черноризец Храбър" и БСУ. Първото място бе убедително спечелено от отбор на СУ "Св. Климент Охридски" в състав: Снежанка Балджиева, Деян Петров, Петя Норова и Ангелос Триандос. Другият отбор на СУ "Св. Климент Охридски", състоящ се от Виктория Досева, Станимира Велева, Емануил Колев и Александър Петков, също се представи отлично и бе на крачка от класиране в челната тройка. Ръководител на отборите бе гл. ас. д-р Венцислав Л. Петров.
На 17.11.2016 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе официалното награждаване на победителите в първата олимпиада по езикова култура и медиация за студентите юристи от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - „Грамотните СУбекти“ 2016.

В тази страница ще намерите подробности за проявата.


 

На 9 май 2015 г. в гр. Бургас се проведе Петото междууниверситетско състезание по решаване на казуси по гражданско и търговско право. В него взеха участие осем отбора от шест юридически факултети от страната. Първо място бе спечелено от единия отбор на СУ "Св. Климент Охридски" в състав: Цветелина Байрактарова (5-и курс), Елислав Атанасов (5-и курс), Диана Асеникова (4-и курс) и Кристина Митева (4-и курс). Другият отбор на СУ "Св. Климент Охридски", в състав  Владимир Ташев (5-и курс), Симона Кирилова (5-и курс), Иван Димитров (5-и курс) и Йонко Чуклев (4-и курс), също се класира в челната тройка след достойно представяне, като зае третото място. Ръководители на отборите на СУ бяха ас. Венцислав Петров и Светослав Желев.

 

 

 

Отборът от ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ за първи път в 56-годишната история на Jessup White & Case LLP достигна фазата на директните елиминации и се нареди сред  16-те най-добри отбори в света на финалите във Вашингтон, които се проведоха от 5 до 11 април 2015 г. За купа Jessup се борят избрани след конкурс отбори от студенти в повече от 600 реномирани юридически факултета от близо 90 държави. Подготовката започва през лятото и продължава повече от 10 месеца. В края на февруари се провеждат национални финали, а победителят получава привилегията да представлява България във Вашингтон. За трета поредна година отборът на СУ „Св. Климент Охридски“ спечели българските финали, в които участваха  още АУБГ, НБУ, ПУ „Паисий Хилендарски“ и УНСС.

Никога до момента български отбор не е преминавал във фазата на директните елиминации (Advanced Rounds). Тази година студентите Златина, Камелия, Мирела, Цветелина и Евгений и треньорите Димитър и Юлия го постигнаха и дори завоюваха победа в първия си мач от директните елиминации срещу Индонезия, един от основните претенденти за купата. Така достигнахме осмина-финалите. От началото на националните кръгове до края на международните, отборът на ищците ни остана непобеден, включително срещу световните вицешампиони от Чили.  Нашият отбор спечели първо място в света по писмени защити от страната на ищеца и 16-то място по комбиниран резултат от писмените защити за ищец и ответник. Имаме и двама състезатели в Топ 100 от индивидуалната класация за оратори - Цветелина ван Бентъм е на 26-то място, а Евгений Минчев заема 59-то.

 

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се нареди сред 23-те отбора, отличени за най-добри писмени защити за ответник, в най-голямото състезание по международен търговски арбитраж. Тази година традиционно във Виена се проведе двадесет и второто издание на Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, в което взеха участие близо 300 отбора от цял свят. Сред отличените 23 отбора се нареждат именити университети, като Цюрих, Фрайбург, Фрибург, Виена, Хайделберг, Хамбург, Хелзинки и др.

Отборът, в състав Мартин Захариев, Станиела Тодорова, Стефан Пламенов и Цветелина Димитрова, под ръководството на треньорите Анастас Пунев, Дафина Атанасова, Милеслава Богданова и Олег Темников, успяха да завоюват първия успех за Софийския университет, който участва в престижния международен форум от четири години насам. След шестмесечната подготовка за състезанието, отборът на Софийския университет се изправи срещу отборите на Cambridge, New York University, University of New Delhi и Charles University, като се представи достойно и за пореден път утвърди името на Алма Матер на сцената на международните състезания по право.

 

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” завоюва третото място на финала на EUROPA Moot Court Competition 2015. Състезанието за втора поредна година се организира под егидата на Съда на Европейския съюз  и е под патронажа на председателя на Съда г-н Василиос Скурис и първия генерален адвокат на Съда, г-н Мелхиор Ватле. Във финалите, които се проведоха в гр. Кавала, участваха осем университета от цяла Европа, като сред тях се открояваха имената на Университета на Лисабон, Университета Paris Dauphine, Университета на Лиеж, Instituto de Empresa University, Segovia & Madrid, Университета на Атина и др.

Отборът  на СУ, в състав Симеон Вачев, Теодора Лалова, Агапия Кирилова и Страшимир Кучев и академичен наставник д-р Иван Стойнев, успешно разреши зададения от г-н Ватле казус в областта на държавните помощи и международния търговски арбитраж и след прекрасно пледиране на английски език, успя да се класира за малкият финал, където безапелационно и с голяма разлика спечелиха третото място срещу силно представилият се отбор на Университета на Солун. Гордост за нас е и четвъртото място на Симеон Вачев в индивидуалната надпревара за най-добър оратор, където в десетката е още един наш студент.

снимка: Награждаването на отбора от г-н Мелхиор Ватле, първи генерален адвокат

 Делегация на Съда на Европейския съюз в ЮФ

Previous Image Pause Next Image
 

 Съобщения

collapse Вид : 1. Много важни ‎(2)
Проект „Финансово управление и контрол на средствата от Европейския съюз“
Акредитация на Юридически факултет
collapse Вид : 2. Учебни - администрация ‎(20)
Държавни изпити-пролет 2019
Разпределение за писмен държавен изпит по публичноправни науки
Конкурси и награди по повод Патронния празник на Университета
Разпределение за писмен държавен изпит по наказателноправи науки
График за стипендии
Трета ЕРАЗЪМ седмица
Защита на дипломните работи на магистранти
Студентска програма за законодателни проучвания в Народното събрание
Диплома по английско право,издадена от Британския правен институт
Възможност за включване в състезанието по преговори във Виена, което спечелихме 2016 г.
Информация за студенти относно електронните системи на Университета
Казуси за редовна и поправителна сесия за студенти от ОКС "Бакалавър",специалност "Международни отношения" през 2018 г
Плащане на семестриални такси чрез СУСИ
програма CEEPUS
Победа на световно състезание по преговори
Трето място на финалите на EUROPA Moot Court Competition за отбора на ЮФ.
Конспекти за държавни изпити-специалност "Право"
Указания от отдел "Студенти"
Заявка за изпитен протокол
Правила за изборни дисциплини
collapse Вид : 3. Учебни - преподаватели ‎(4)
Преподавателска мобилност по програма ЕРАЗЪМ + за учебната 2018/2019 г.
Мобилност на студенти и преподаватели между програмни и партньорски страни за академичната 2018-2020г.
Национално състезание за решаване на наказателноправни казуси в симулативен процес
Едногодишна магистърска програма „Уреждане на международни спорове“ (International Dispute Resolution – IDR)
collapse Вид : 4. Научни прояви ‎(11)
Семинар "Общият регламент за защита на данните - юридически и технологични аспекти"
Международна конференция "Бъдещето на ДДС.Дигитална икономика "
Дискусия за Брекзит
Международна конференция „Съвременни предизвикателства пред наказателното законодателство
Студентска научна конференция
Лекции на гост-препозаватели
Международен форум "Регионално сътрудничество..." - 17.05.2018 г. / International Forum Regional Cooperation. Challenges in the field of Taxation and Tax Law Facing EU Membership Candidates in the Process of Accession Negotiation
Научни четения "Право и граници"
Презентация на база данни от Оксфордския университет
Научни четения "Правни норми и правни принципи"
Международна научно-приложна конференция на тема „Проектът BEPS и прилагането на Европейското данъчно право в държавите членки и средства за правна защита съгласно Европейското право“
collapse Вид : 6. Други ‎(10)
Висшият адвокатски съвет обявява награди за студенти юристи за написване на реферат
Стипендии на германската служба за академичен обмен DAAD
стажантска програма към ВСС
Национално студентско състезание за есеистични разработки на тема:"Адвокатурата-гарант за защита на правата"
Стипендия на името на Събина Чернева
На вниманието на завършили студенти
Награди на Висшия адвокатски съвет
Стажантска програма към Комисията по помилването при Президента на Републиката
Национални кръгове на състезанието по международно публично право Philip C. Jessup
LIBRe Essay Contest 2016